My Blog List

Monday, February 18, 2013

DONUT



BAHAN-BAHAN (utk 4cawan tepung)

4 cawan tepung gandum,
1 bgks yis mauripan (11gram)
 2 sudu besar majerin (cairkan)
 3 sudu besar susu pekat (bancuhkan dgn air suam-1gelas)
 2 sudu besar gula halus (utk adunan donut)
Gula halus secukupnye untuk digaulkan pada donut yg telah digoreng


CARA BUAT



1)   Mauripan dimasukkan ke dalam bancuhan susu pekat yg telah dicampurkan dgn 2sudu gula halus dan kacau sebati. Biarkan 15 minit  sehingga berbuih  (guna mangkuk besar cket nak bancuh mauripan tu nanti dia naik melimpah lak)



2)    Masukan majerin yg telah dicairkan ke dalam tepung gandum dan gaul sebati past mauripan dah naik berbuih masukkan dalam tepung dan gaul rata dan uli la smpai sebati dan lembut.kalau cam keras letak air suam cket kot terlembik masukakn tepong cket2 jek bagi ok.



3)    Pastu biarkan la dalam 30-40 minit  dalam keadaan bekas tu bertutup (tutup la dgn pinggan pun boleh) Pastikan uli dalam bekas yg besar sbb nanti dia xde la melimpah sgt bila naik.



4)    Pastu bila dah naik.boleh la dibulat2 kan dan wat la bentuk cane nak. Panaskan minyak dan goreng la.Pasti kan api jgn kuat sgt sbb donut cepat garing.balik2 kan selalu yek.Pas dah angkat biar la dlm 4-5 minit baru di oles2kan dgn gula halus ok



SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. dtg sambil tengok resepi donut..thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. welkam sue..ambil la resepi tu try yek..hehehe

    ReplyDelete