BAHAN-BAHAN (utk 4cawan tepung)
4 cawan
tepung gandum,
1 bgks yis
mauripan (11gram)
2 sudu besar majerin (cairkan)
3 sudu besar susu pekat (bancuhkan dgn air
suam-1gelas)
2 sudu besar gula halus (utk adunan donut)
Gula halus
secukupnye untuk digaulkan pada donut yg telah digoreng
CARA BUAT
1)
Mauripan dimasukkan ke dalam bancuhan susu
pekat yg telah dicampurkan dgn 2sudu gula halus dan kacau sebati. Biarkan 15
minit sehingga berbuih (guna mangkuk besar cket nak bancuh mauripan
tu nanti dia naik melimpah lak)
2) Masukan
majerin yg telah dicairkan ke dalam tepung gandum dan gaul sebati past mauripan
dah naik berbuih masukkan dalam tepung dan gaul rata dan uli la smpai sebati
dan lembut.kalau cam keras letak air suam cket kot terlembik masukakn tepong
cket2 jek bagi ok.
3)
Pastu biarkan la dalam 30-40 minit dalam keadaan bekas tu bertutup (tutup la dgn
pinggan pun boleh) Pastikan uli dalam bekas yg besar sbb nanti dia xde la
melimpah sgt bila naik.
4)
Pastu bila dah naik.boleh la dibulat2 kan dan
wat la bentuk cane nak. Panaskan minyak dan goreng la.Pasti kan api jgn kuat
sgt sbb donut cepat garing.balik2 kan selalu yek.Pas dah angkat biar la dlm 4-5
minit baru di oles2kan dgn gula halus ok
SELAMAT
MENCUBA
dtg sambil tengok resepi donut..thanks for sharing
ReplyDeletewelkam sue..ambil la resepi tu try yek..hehehe
ReplyDelete