BAHAN-BAHAN
Minyak | 4 sudu besar |
Udang galah sederhana/udang air tawar | 1 kg, dibersihkan, dibuang janggut dan ekor |
Bawang merah | 500 g dikupas dan dihiris halus |
Halia | 4 cm, dikupas dan dihiris halus |
Serai | 4 batang, dikupas dan dihiris halus |
Daun kunyit | 1 helai, dihiris halus |
Cili kering | 20 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan, kemudian dibuang biji dan ditumbuk kasar |
Santan pekat | 750 ml |
Garam | Secukup rasa |
Gula | Secukup rasa |
CARA
- Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang dan bahan-bahan lain ke dalam.
- Masakkan dengan api yang sederhana sehingga kuah mendidih.
- Perlahankan api dan teruskan renih di atas api yang perlahan.
- Apabila kuahnya pekat, letakkan di atas pinggan dan hidangkan.
- Hiaskan dengan daun kunyit yang telah dihiris halus.
*SELAMAT MENCUBA*
ehem2....akak pandai masak..jelaous nie..ahahaha
ReplyDeleteala adik akk ni pun pandai masak gak kan.Nanti akk ajar bagi lagi power masak (cam power..hehehe)..sure nanti En. Chenta Nyue lagi cayunk..hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Chenta,
ReplyDeleteNampak sedap sangat..terima kasih ya Chenta kongsi resepi nih...nanti boleh la Kak Ros cuba..
sama2 kak.try la kak mmg sedap.
ReplyDeleteperghh...meleleh air liur
ReplyDeletepergghhh!!!!!!! sedap tuu...
ReplyDeleteP/s: salam kenalan...singah godek2 blog awk...follow sekali...
hehehe..sedappp kan
ReplyDelete