* Bahan-bahan : -
500g Kerang
3 Sudu Besar Minyak Masak
1 Camca Besar Cili Boh
1 Sudu Teh Belacan
1 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Teh Gula
1 Sudu Teh Garam
2 Biji Bawang Merah
6 Ulas Bawang Putih
1 Inci Halia
* Cara Penyediaannya : -
1. Basuh kerang hingga bersih dan kemudiannya rebus di dalam kuali yang berisi air.
2. Biarkan kerang hingga buka dan masak.
3. panaskan minyak dan masukkan bahan kisar iaitu bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan cili boh dan belacan serta bersama sedikit air, didihkan.
5. Masukkan kerang dan kacau sekata.Masukkan sos tiram, gula dan garam
1. Basuh kerang hingga bersih dan kemudiannya rebus di dalam kuali yang berisi air.
2. Biarkan kerang hingga buka dan masak.
3. panaskan minyak dan masukkan bahan kisar iaitu bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan cili boh dan belacan serta bersama sedikit air, didihkan.
5. Masukkan kerang dan kacau sekata.Masukkan sos tiram, gula dan garam
.
sadapnye...nak letak kat bloglist la..hehe.. ^^
ReplyDeleteleh jek..hehehe
ReplyDeletesedpnye...dah lama xmkn kerang
ReplyDelete