My Blog List

Monday, March 5, 2012

SET NASI DAGANG



NASI DAGANG

BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras nasi dagang
1 tin (400ml) santan pekat
4-5 ulas bawang merah - dimayang
1 cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba
garam
gula

CARA MEMASAK:


1) Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam. Saya rendam semalaman.

2) Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.

3) Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.

4) Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.

5) Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.

* Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.



KARI IKAN TONGKOL
  
BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan tongkol-anggaran 1kg
3-4keping asam gelugor(keping)
1 sudu kecil garam
air secukupnya

Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti .

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :

4-5 santan pekat
1 peket rempah daging (aku suka wat kari ikan guna rempah daging lagi sedap rase kari nye)
10 biji cili padi
2-3 biji cili merah/cili hijau - dibelah 2
3-4 biji timun kecil - buang empulur tengah n potong
1 sudu besar kerisik
Serbuk Cili- 5 sudu besar
garam dan gula secukupnya

BAHAN DIKISAR HALUS :

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan , cili padi dan cili merah , asam gelugor , garam dan gula. Masukkan ikan tongkol tadi dan masak gulai hingga kuah pekat. Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .


SOLOK LADA
  
Bahan-bahannya
* 4 biji lada hijau muda ( dibelah dan dibuang bijinya)
* 4 ulas bawang merah
* 1 ekor ikan kembong direbus dan diambil isinya (pilih ikan yang besar)
* halia sebesar ibu jari
* 100 grm kelapa parut
* 200 ml santan pekat (boleh guna santan kotak jika suka)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula

CARA MEMASAK

1- Tumbuk bawang,halia dan isi ikan.Masukkan gula dan garam.Tumbuk lagi.
2- Dalam mangkuk gaul bahan tumbuk dengan kelapa dan  tumbuk kelapa hingga sebati  (jangan terlalu lumat)
3- Masukkan kelapa yang ditumbuk tadi kedalam belahan lada hijau.Atur didalam periuk dan curahkan santan keatasnya.
4- Tutup periuk.Masak solod dengan api sederhana hingga santan mendidih dan lada menjadi lembut.tapi jangan sampai lembik.
p/s Boleh diratah begitu saja atau makan bersama nasi.

2 comments:

  1. wah..sy xpernah buat nasi dagang..nnti nk buat la..tq2..nk mik resepi ni nnti ye

    ReplyDelete
  2. opkos boleh jek..ni sye share dgn sume yg nak resepi..hehehe..ok Selamat Mencuba ok.Mesti rajin masak kamo ni kan.

    ReplyDelete