My Blog List

Monday, March 5, 2012

KARI KEPALA IKAN




 

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 kepala ikan merah 
  • 6 biji bendi
  • 4 biji tomota
  • 1 batang Kulit kayu manis
  • Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
  • Daun kari
  • 3 ulas bawang merah di mayang halus
  • 1 biji bawang besar warna merah di mayang halus
  • 21/2  cawan santan
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 3 asam keping
  • Garam secukup rasa dan serbuk perasa
  • 1 inci halia di hiris halus
  • Minyak masak

Cara-cara

  1. Panaskan minyak  masukkan daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan lawang.
  2. Bancuhkan serbuk kari dan serbuk cili masak sehingga naik bau (sehingga garing)
  3. Masukkan Kepala Ikan  kacau2 jap selepas 5 minit masukkan santan dan kacau selalu supaya tak pecah minyak dan kari jadi cantik.
  4. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah tu btol masak .
  5. Selepas itu masuk kan kacang bendi & tomota..kacau2 beh kurang 4minit.Tutup api.
  6. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panaz.

2 comments: