KARI KEPALA IKAN
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 4 kepala ikan merah
- 6 biji bendi
- 4 biji tomota
- 1 batang Kulit kayu manis
- Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
- Daun kari
- 3 ulas bawang merah di mayang halus
- 1 biji bawang besar warna merah di mayang halus
- 21/2 cawan santan
- 2 sudu besar serbuk cili
- 3 asam keping
- Garam secukup rasa dan serbuk perasa
- 1 inci halia di hiris halus
- Minyak masak
Cara-cara
- Panaskan minyak masukkan daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan lawang.
- Bancuhkan serbuk kari dan serbuk cili masak sehingga naik bau (sehingga garing)
- Masukkan Kepala Ikan kacau2 jap selepas 5 minit masukkan santan dan kacau selalu supaya tak pecah minyak dan kari jadi cantik.
- Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah tu btol masak .
- Selepas itu masuk kan kacang bendi & tomota..kacau2 beh kurang 4minit.Tutup api.
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi panaz.
sedpnye..dah lama xbuat kari
ReplyDeleteye ke tu dah ada resepi leh la wat..sedapp kari wat sendiri..hehehe
ReplyDelete