Saye ni mmg suka sgt2 masak.Saye akan try msk apa jek yg saye nak masak..slalunye saye suke adjust resepi asal agar kene dgn taste saye la..dan saye gak suka sgt2 mkn..so jom masak2..g pun saye beh puas ati masak sndiri dari air tangan saye sendrikkk..
My Blog List
Monday, March 5, 2012
KARI KEPALA IKAN
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
4 kepala ikan merah
6 biji bendi
4 biji tomota
1 batang Kulit kayu manis
Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
Daun kari
3 ulas bawang merah di mayang halus
1 biji bawang besar warna merah di mayang halus
21/2 cawan santan
2 sudu besar serbuk cili
3 asam keping
Garam secukup rasa dan serbuk perasa
1 inci halia di hiris halus
Minyak masak
Cara-cara
Panaskan minyak masukkan daun kari,kulit kayu manis,bunga cengkih dan lawang.
Bancuhkan serbuk kari dan serbuk cili masak sehingga naik bau (sehingga garing)
Masukkan Kepala Ikan kacau2 jap selepas 5 minit masukkan santan dan kacau selalu supaya tak pecah minyak dan kari jadi cantik.
Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah tu btol masak .
Selepas itu masuk kan kacang bendi & tomota..kacau2 beh kurang 4minit.Tutup api.
sedpnye..dah lama xbuat kari
ReplyDeleteye ke tu dah ada resepi leh la wat..sedapp kari wat sendiri..hehehe
ReplyDelete