Bahan-Bahan :-
- Mee kuning (sebungkus)- (dicelur)
- Udang bersaiz L 20ekor (di buang tanduknye,janggutnye n muncungnye shj) & tambah sotong pun leh gak nak bagi lagi manis
- Sebungkus fish cake (potong ikut kesesuain korang-ni utk bagi kuah manis)
- Bwg putih - 8-10ketoi (kisar)
- Bawang merah - 2 labu (kisar)
- Seinci halia (kisar)
- Cili Kering (kisar) - satu cawan- agak2 korang la kot nak pedas letak lebey ckit
- Ubi keledek (10bji-yg size kecik jek) - ni utk bagi pekat kuah (kisar)
- Air - agak2 la jgn byk sgt nanti kuah cair..tpi aku guna air rebusan ubi baru manis
- Garam, gula & Pak Aji
- Sawi & Taugeh (celur)
- Utk Hiasan : Telor, Tauhu Goreng ,Bawang Goreng, Daun Sup & Daun Bawang
Cara-cara membuatnye :-
- Panaskn minyak kemudian tumiskn bahan2 yg dikisar sampai naik bau.
- Pehtu masukan ubi rebus yg dah dikisar then kacau2 bagi sebati pehtu masukkan udang & fish cake
- Masukkan air rebusan ubi. masukan la garam, gula & pak aji secukup rase dan masak sampai mendidih dan tutup la api bila udang dah lembut cket.
- Then bolehlah dihidangkan bersama Mee yg telah dicelur bersama dgn, sawi, taugeh, tauhu grg, daun sup, daun bawang & bwg grg.
No comments:
Post a Comment