My Blog List

Tuesday, January 24, 2012

Mee Udang ala2 Kuala Sepetang



Bahan-Bahan :-

  • Mee kuning (sebungkus)- (dicelur)
  • Udang bersaiz L  20ekor (di buang tanduknye,janggutnye n muncungnye shj) & tambah sotong pun leh gak nak bagi lagi manis
  • Sebungkus fish cake (potong ikut kesesuain korang-ni utk bagi kuah manis)
  • Bwg putih - 8-10ketoi (kisar)
  • Bawang merah - 2 labu (kisar)
  • Seinci halia  (kisar)
  • Cili Kering  (kisar) - satu cawan- agak2 korang la kot nak pedas letak lebey ckit 
  • Ubi keledek (10bji-yg size kecik jek) - ni utk bagi pekat kuah (kisar)
  • Air - agak2 la jgn byk sgt nanti kuah cair..tpi aku guna air rebusan ubi baru manis
  • Garam, gula & Pak Aji 
  • Sawi & Taugeh (celur)
  • Utk Hiasan : Telor, Tauhu Goreng ,Bawang Goreng, Daun Sup & Daun Bawang

 

Cara-cara membuatnye :-

  1. Panaskn  minyak kemudian tumiskn bahan2 yg dikisar sampai naik bau.
  2. Pehtu masukan ubi rebus yg dah dikisar then kacau2 bagi sebati pehtu masukkan udang & fish cake
  3. Masukkan air rebusan ubi. masukan la garam, gula & pak aji secukup rase dan masak sampai mendidih dan tutup la api bila udang dah lembut cket.
  4. Then bolehlah dihidangkan bersama Mee yg telah dicelur bersama dgn, sawi, taugeh, tauhu grg, daun sup, daun bawang & bwg grg.

    No comments:

    Post a Comment