Bahan-bahan (1 family... )
Ikan Merah- seekor yg bersaiz besar (8-10potong)
Bahan yg perlu dikisar
Bawang merah -3 labu
Bawang Putih - 4 biji
Cili kering (10biji)
1 inci halia
Serai (3btg)
Bahan-bahan tumis:-
minyak masak (secukupnye)
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
2 biji tomato
1 biji timun
bunga kantan atau daun kesum secukupnya (tapi aku x bubuh bunga kantan lupa beli..hehehe) letak daun kesum jek
Garam, Gula & pak aji (secukupnye)
Cara nak buatnye :
Panaskan minyak then cam biasa korang tumis sume bahan2 kisar tu ..bila dah naik bau.Masukkan gula siap2 bagi rase dia mesra & harmoni..heheheh.. then masukan ikan balik2 kan pehtu masukkan air asam jawa..letak air agak2 tenggelam ikan jgn byk sgt nanti cair x best lak. Pehtu masukkan le garam & pak aji korang tu secukup rase..Bila dah mendidih baru masukan timun dan tomato sbb aku tak suke timun & tomato masak sgt. Dah tu biarkan ikan tu lembut dan btol2 masak. Last skali masukan le daun kesum kacau2 jap.Tutup la api tu tunggu apa lagikan..so boleh le dihidanghkan bersama nasi putih dan jom makan .
No comments:
Post a Comment