Saye ni mmg suka sgt2 masak.Saye akan try msk apa jek yg saye nak masak..slalunye saye suke adjust resepi asal agar kene dgn taste saye la..dan saye gak suka sgt2 mkn..so jom masak2..g pun saye beh puas ati masak sndiri dari air tangan saye sendrikkk..
My Blog List
Tuesday, January 24, 2012
KETAM MASAK LEMAK
Bahan-bahannya : (Utk 6 ekor ketam)
Ketam - dibuang cengkerang dan dibersihkan (potong 2)..Kaki ketam yg besar2 tu kalau boleh ketuk ckit supaya senang nak mkn nanti
Cili padi - 8-10bji (tapi terpulang kepada citarasa masing-masing)-aku suke pedas baru terangkat
Bawang merah - 2labu
Bawang putih - 6biji
Serai - 4btg
Kunyit Hidup- seketoi besar (beh kuang 2inci) kot xde guna serbuk kunyit pun boley.
Daun Kunyit - 2 helai (carik2 kan jek)
Minyak (utk menumis-agak2 korang la)
Santan - 1 1/2 biji
Garam, Gula dan Ajinomoto secukup rasa
Air secukupnya (agak2 tenggelam ketam tu)
Cara -cara nak membuatnya :
Tumbuk atau blend bawang merah, bawang putih,cili padi, serai dan kunyit hingga hancur sume.
Tumiskan bahan2 yg di tumbuk atau blend tu
Kacau-kacaukan ia sehingga bahan itu garing
Masukkan ketam dan kacau-kacaukan ia
Masukkan air masak secukupnya (agak2 tenggelam keteam tu)
Biarkan seketika sehingga ketam masak
Bila air ketam tadi mulai tinggal sedikit, masukkan santan
Masukkan juga garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Biarkan kuah menggelegak sebentar tapi harus di kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyak dan kuah jadi sebati.Pehtu carik2 kan daun kunyit then masuk kan dlm mskan ketam tu kacau2 jap pehtu tutup la api.
Then tunggu apa lagi x gheti2 hidang ke..sedap dimakan bersama nasi putih yg panaz.nyum..nyumi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
my favourite ni..lpas ni boleh la masak sndiri..
ReplyDeleteResipi dah ada..:D
wat sendiri lagi sedap kan..ok2 selamat mencuba okeh
ReplyDelete