Kuih nih aku wat mlm tadi.Nama kuih yg aku nak wat kali nih agak unik nama nyew tapi rasenye korang biasa dgar kot "Kuih Talam "Tokyo" ....Ni 1st tyme aku nak wat taw..biasa la print resepi dr tenet jek.So per g jom masuk dapo.. Kbtln sume bahan2 nak wat kuih nih sume dah ckup..aku pun memulakan operasi la...So pas setegah jam camtu..Inilah hasil Kuih Talam Tokyo aku...taraa
NI RESEPI KUIH TALAM TOKYO:- (jom torai senang bangat jek)
Bahan Utk Lapisan Bawah
·
1 cawan sago (cuci dan toskan)
1 cawan sago (cuci dan toskan)
· 1 paket suon (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
· 1/2 cawan kelapa parut
· 1/2 cawan santan
· secubit garam.
Cara-Caranya:-
- Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suon berasingan dan potong kecil.
- Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak.
- Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
- Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suon berasingan dan potong kecil.
- Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak.
- Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan Utk Lapisan Atas
· 4 biji telor
· 1 cawan gula
· 3 cawan santan pekat
· 1/2 cawan tepung gandum
· 1/4 cawan tepung jagung
· 1/4 cawan tepung hong kue (ni saya tak letak coz x ada tapi saya gantikan dgn tepung gandum)
· pewarna kuning dan hijau
Cara-Caranya :-
- Campurkan semua bahan dan blend rata
- Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian
- Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning
- Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan
kukus selama 10 minit
- Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan
biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.
- Campurkan semua bahan dan blend rata
- Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian
- Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning
- Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan
kukus selama 10 minit
- Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan
biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.
"SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment